Før og nå: – En eventyrlig reise

Lokalhistoriker Helge Guttormsen, som blant annet har skrevet det formidable verket om Lyngen regionhistorie, har lest min nye bok «Før og nå» og kommet med sin mening om den her.

«Fotograf og forfatter Jan R. Olsens nye bok er ei kulturell rundreise i Nord-Tromslandet. Han har her hentet fram i lyset skarpe utgaver av de eldste fotografiene fra Nord-Troms, bilder som ofte har ligget nedstøvet i ulike historiske arkiv sørpå. Gjennom et stort arbeid med boka har Olsen tatt dem tilbake til oss lesere og plassert dem inn i deres rette naturmiljø. Det har han gjort ved å gjøre dem til historiske dokumenter side om side med et moderne bilde av hvordan det i dag ser ut på samme sted.

Det er blitt ei eventyrlig reise. Her har jeg kun omtalt noen få bilder: På side 30 et bilde fra rundt 1900 av et stort fiskebruk, nemlig Bugge-familiens fiskebruk (fra Kristiansund) ute i Lauksund. Det vil kanskje overraske kanskje mange, men det var her et stort vinterfiske etter torsk fra 1880-tallet fram mot 1930-tallet. På side 34 et bilde fra Badderen anno 1904 med ei stor kai under bygging med et dampskip for anker. Hva skal kaia brukes til? Det må være til de som bodde i de mange store husene vi tydelig kan se i bakgrunnen, ovenfor gammelgården fra 1799. Her var det ei gruvedrift med mange bosatte arbeidere fra rundt 1904!

Bildet av Bakkemo-gården i Kåfjord med sjøhusene nedenfor imponerer på et bilde fra 1934 (1927?) på side 74. Det var her den gamle hestejernbanen fra Birtavarre gruver møtte sjøen. I dag ligger bare fjærbuene, sjøhusene til Kåfjorddalens innbyggere både i eldre og i moderne tid, tilbake. Men i boka vil du finne gamle bilder både fra Kjosen i Lyngen, Havnnes, Sørkjosen og Skjervøy, kirkestedet Skorpa, Seglvik, Burfjord, men også av Furuflaten, Horsnes, Kvesmenes og Skibotn og mange flere steder.
Interessant er også bildene av hus og naturen på stedene før og etter kvikkleirskredene i Sokkelvik (side 100-101) og Solhov-fjæra (side 106-107).

Boka vil nok overraske mange. Ikke bare over de mange gamle bildene (over 80 bilder) Olsen har funnet fram, men og de nye fotoene han selv har tatt og satt sammen med de gamle fotografiene. Her har Olsen nedlagt et betydelig arbeid i utvelgelsen både av gamle og nye fotoer og med gode kommentarer til hvert bilde. Boka «Før og nå» er blitt ei fin bok som er et betydelig og viktig tilskudd til kulturhistoria. Forfatteren skal ha all ære for å ha produsert ei slik bok til Nord-Troms.»

Boka er forøvrig til salgs rundt om i Nord-Troms og Tromsø, men kan også bestilles her!

Og hvis man ønsker å bla litt i boka for å få et inntrykk av hvordan ser ut, kan det gjøres her!

Share on FacebookTweet this PostPin Images to PinterestBack to Top